Το Brexit, έχει απασχολήσει αρκετά την Ευρώπη, καθώς η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας τον Ιανουάριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει άμεσα τη ζωή χιλιάδων πολιτών που κατοικούν εκεί ενώ είναι υπήκοοι άλλων χωρών, όπως και αυτούς που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Βρετανία για σπουδές ή εύρεση εργασίας.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το εμπόριο και όλη η Ένωση ήταν σε διαρκή αναβρασμό για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία ή όχι και κατά πόσο αυτό θα φέρει διαφοροποιήσεις ως προς τις εξαγωγικές και εισαγωγικές δραστηριότητες. Τελικά, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2020 επετεύχθη συμφωνία, η οποία δεν ορίζει επιπλέον δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρετανίας και Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και να δούμε πως θα λειτουργήσουν στην πράξη.
Αυτό έγκειται σε κάποιες νέες διαδικασίες οι οποίες αφορούν ελέγχους στη μεταφορά προϊόντων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την τήρηση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς, ως προς τα πρότυπα υγιεινής, ασφάλειας, περιβαλλοντικά, κ.ά. Μέσα σε αυτούς τους κανονιστικούς ελέγχους υπόκεινται φυσικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη γραφειοκρατία και επιπλέον κόστος. Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως ίσως χρειάζεται πιστοποιητικό υγείας εξαγωγής για κάθε διαφορετικό ζωικό προϊόν, που όπως καταλαβαίνουμε είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για τυροκομικά προϊόντα, ένα κατ’ εξοχήν ζωικό προϊόν.
Οι Βρετανοί έχουν μακρά παράδοση στην παραγωγή τυριού με «παραδοσιακό» τους τυρί το cheddar, αλλά και το stilton. Τα τελευταία χρόνια όμως, δείχνουν μια μεγάλη αγάπη προς εξερεύνηση στα πιο μαλακά τυριά, μέσα στα οποία εντάσσονται και πολλά ελληνικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την 2η σε ζήτηση χώρα για τα ελληνικά τυριά και κυρίως τη φέτα, το διάσημο ΠΟΠ προϊόν μας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό δημιουργεί μεγάλες αναταράξεις στους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους που δραστηριοποιούνται εμπορικά και εξάγουν τυριά στη Βρετανία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Όπως έχει κάνει γνωστό η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, κ. Χριστίνα Σακκελαρίδη σε συνέδριο με θέμα την επόμενη μέρα του εμπορίου μετά το Brexit, τα ελληνικά τρόφιμα διατήρησαν την προτίμησή τους στο βρετανικό κοινό ακόμα και την περίοδο της πανδημίας και τόνισε πως οι μακρόχρονοι δεσμοί που συνδέουν εμπορικά την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν άρρηκτοι, ενώ φάνηκε αισιόδοξη ως προς την επόμενη μέρα του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να σημειώσει ακόμα και αυξητικές τάσεις.
Έτσι, προς το παρών, δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ως προς τις εισαγωγές και εξαγωγές του τυριού και ειδικά μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου η παρουσία ελληνικών προϊόντων μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.