Ποια τυριά είναι της… μόδας; Το cheeselovers.gr σας τα παρουσιάζει και σας αναλύει τις νέες τάσεις που επικρατούν στον κόσμο του αγαπημένου μας τυριού.

Μπορεί να μας αρέσουν τα τυριά, όμως όλοι κρυφά έχουμε κάποιο που το προτιμάμε περισσότερο από τα υπόλοιπα. Αυτή μας η προτίμηση μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την εποχή ή με την εμφάνιση κάποιου νέου προϊόντος. Έτσι, βγαίνουν και οι τάσεις στα τυριά. Ποια τυριά λοιπόν τώρα είναι… της μόδας;

Τρούφα και άλλη τρούφα

Από τότε που έκαναν την εμφάνισή τους τυριά όπως η γραβιέρα με τρούφα, το συγκεκριμένο συστατικό έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Είναι ο συνδυασμός γεύσης και αρώματος που κάνει τη διαφορά. Απ’ ότι φαίνεται οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για αυτούς τους μοναδικούς συνδυασμούς γεύσης.

Επίσης, τα αρωματισμένα τυριά φαίνεται πως κερδίζουν και αυτά έδαφος, καθώς  αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 10% των συνολικών πωλήσεων τυριών στη Βρετανία.

Τυριά με… πικάντικη διάθεση

Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται ότι δείχνουν οι καταναλωτές και στα πικάντικα τυριά. Μπαχαρικά όπως το καυτερό τσίλι και διάφορα πιπέρια και φημισμένες πιπεριές είναι μερικές από τις τελευταίες γεύσεις που εμπλουτίζουν τα τυριά. Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το μάνγκο, η πιπερόριζα αλλά και ο καφές.

iStock-503556886_1.jpg

Η ιστορία πίσω από το τυρί

Στις νέες τάσεις δεν περιλαμβάνονται μόνο γεύσεις αλλά και ιστορία. Απ’ ότι φαίνεται οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ιστορία του τυριού όσο και για το ίδιο το τυρί. Οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό τους και πώς γίνεται η παραγωγή του.

Βιωσιμότητα και ευζωία

Άλλη μία διεθνής τάση που εισέρχεται στον κόσμο της τυροκομίας. Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η ανησυχία για την ευζωία των ζώων απ’ όπου προέρχεται η τροφή μας αποτελούν έγνοιες που προβληματίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. 

Οι καταναλωτές σήμερα ενδιαφέρονται για ζητήματα καλής διαβίωσης και προστασίας των ζώων παράλληλα φυσικά με την ποιότητα των προϊόντων.

Χαρακτηριστικά, πάνω από το μισό των Γερμανών αναζητούν σήμανση στα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, ενώ το 88% θα ήταν διατεθειμένο να καταβάλλει υψηλότερη τιμή για την καλύτερη διαβίωση του ζώου.

Οι σταθερές αξίες

Κάποιες τάσεις έρχονται και κάποιες άλλες φεύγουν. Το σίγουρο είναι όμως ότι κάποιες επιλογές είναι σταθερές όσα χρόνια και αν περάσουν. Σύμφωνα με το Monitor της Technomic, όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Dairy Foods, τα κορυφαία πέντε είδη τυριών που εμφανίζονται στα μενού εστιατορίων των ΗΠΑ είναι η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, το τσένταρ, το προβολόνε και η φέτα! Αυτό δείχνει απλά ότι ενώ οι τάσεις στις επιθυμίες των καταναλωτών και στις αγοραστικές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν, τα δοκιμασμένα και αληθινά βασικά τυριά εξακολουθούν να βρίσκονται στα κορυφαία.