Τι θα συνέβαινε αν τα Φιλαράκια μεταμορφώνονταν σε τυριά; Όχι, δεν εφηύραμε ξαφνικά μια μηχανή που μετατρέπει τηλεοπτικούς ήρωες σε γαλακτοκομικές λιχουδιές. Το μόνο που χρησιμοποιήσαμε είναι τις γνώσεις κάθε τυρολάτρη και τη… φαντασία μας!

Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Τα Φιλαράκια έκαναν πρεμιέρα στην Αμερική στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994 και από τότε κρατούν συντροφιά σε πάρα πολλούς από εμάς.

Επειδή είναι μία από τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές παρέες, το cheeselovers.gr θέλησε να τη συνδυάσει με κάτι άλλο πολύ αγαπημένο… Με το τυρί φυσικά! Οπότε, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε αυτό το περίεργο και άκρως τυρένιο ερώτημα:

Εάν τα… Φιλαράκια ήταν τυριά, τι τυριά θα ήταν;

Rachel Green – Καλαθάκι Λήμνου

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το ελληνικό ΠΟΠ τυρί Καλαθάκι Λήμνου; Είναι μαλακό, έχει κυλινδρικό σχήμα και χαρακτηριστική ανάγλυφη υφή. Είναι πολύ νόστιμο και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Μάλλον θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος που το συνδυάσαμε με την Rachel… Μα φυσικά εξαιτίας του «αξεσουάρ» από το οποίο πήρε το όνομά του!

Το Καλαθάκι, πήρε το όνομά του από τα μικρά καλάθια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στράγγιση του. Πρόκειται για ένα πολύ χαριτωμένο σε εμφάνιση τυρί και αν υπολογίσουμε το πάθος της Rachel με τη μόδα και την αισθητική, σίγουρα δε θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο συνδυασμό.

FriendSeriesInCheese_Rachell.jpg

Ross Geller – Φέτα

Ο Ross είναι ο άνθρωπος που θα είναι πάντα δίπλα σου σε ό,τι και αν χρειαστείς. Είναι σταθερός, έχει παραδοσιακές αξίες και η δουλειά του ως παλαιοντολόγος του προσδίδει ένα κύρος αλλά και μία σύνδεση με την ιστορία.

Γι’ αυτούς τους λόγους δε θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο τυρί πέρα της παραδοσιακής και ιστορικής φέτας! Η φέτα, αυτό το γνήσιο ελληνικό τυρί, πιστεύεται πως είναι ο παλαιότερος τύπος τυριού στον κόσμο! Όχι και άσχημα λοιπόν, για έναν λάτρη της ιστορίας!

FriendSeriesInCheese_Ross.jpg

Monica Geller – Τυρί Cottage

Η μικρότερη αδερφή του Ross έχει μανία με την καθαριότητα και είναι λάτρης της κουζίνας, αφού είναι μια επιτυχημένη και εξαίσια σεφ! Παρ’ όλα αυτά, η εμφάνισή της δεν ήταν πάντοτε η ίδια. Σε πολλά flashback από τα εφηβικά χρόνια, η Monica εμφανίζεται με κάποια παραπάνω κιλά, τα οποία έκανε προσπάθεια να χάσει.

Το τυρί Cottage λοιπόν, το οποίο προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει η ιδανική επιλογή γι’ αυτή, αφού η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και το καθιστά ιδανικό για μια ελαφριά και υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, η ονομασία του προέρχεται από την αγγλική λέξη που σημαίνει «σπίτι στην εξοχή». Αυτό εκφράζει και την επιθυμία της Monica να φύγει από την πόλη και να μεγαλώσει την οικογένειά της στα προάστια, πράγμα που έκανε στο τέλος της σειράς.

FriendSeriesInCheese_Monica.jpg

Phoebe Buffay – Σφέλα Πελοποννήσου

Η Phoebe είναι ένα ελεύθερο πνεύμα! Σίγουρα, μιλάμε για τον πιο ιδιαίτερο και περίεργο χαρακτήρα της παρέας, γι’ αυτό και εάν ήταν τυρί θα είχε έντονη και πολύ ιδιαίτερη γεύση.  Η Σφέλλα Πελοποννήσου, γνωστή και ως «τυρί της φωτιάς», εξαιτίας της δυνατής, πιπεράτης γεύσης της. Επομένως, αποτελεί ένα τυρί που μπορεί να περιγράψει τον ιδιαίτερο και εκρηκτικό χαρακτήρα της Phoebe.

Η Σφέλα Πελοποννήσου ξεχωρίζει πό τις πολλές μικρές οπές στην λευκοκίτρινη επιφάνειά της, αλλά και από το χαρακτηριστικό της σχήμα – θα τη βρείτε τεμαχισμένη σε λεπτές λωρίδες.

FriendSeriesInCheese_Phoebe.jpg

Joey Tribbiani – Mozzarella

Τρία πράγματα αγαπάει περισσότερο ο Joey: την υποκριτική, τις γυναίκες και το… φαΐ. Ίσως το τελευταίο λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα! Το μεγαλύτερο πάθος του Joey είναι το φαγητό, με την πίτσα να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την ιταλική καταγωγή του, τότε η επιλογή μας δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την μοτσαρέλα!

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η μοτσαρέλα είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν της Ιταλίας. Απίστευτα δημοφιλές, κατέχει την πρώτη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην εστίαση, από τις πιτσαρίες μέχρι την υψηλή γαστρονομία.

FriendSeriesInCheese_Joy.jpg

Chandler Bing – Füme Peyniri

Ο Chandler είναι ένας ευαίσθητος χαρακτήρας με μια έντονη αίσθηση του χιούμορ και μια καλή δόση σαρκασμού. Βέβαια, έχει και μία απαγορευμένη αγάπη και δεν αναφερόμαστε στη γυναίκα του τη Monica, αλλά στο… τσιγάρο. Κατά τη διάρκεια της σειράς, πολλές φορές προσπαθούσε να το σταματήσει και όλο επέστρεφε σε αυτή την κακιά συνήθεια.

Εάν ήταν τυρί λοιπόν, θα ήταν Füme Peyniri (Φούμε Πέινιρι). Πρόκειται για ένα καπνιστό τυρί που παράγεται στη περιοχή του Μαρμαρά, σε ειδικά καπνιστήρια όπου χρησιμοποιούνται φύλλα πεύκου. Έχει πλούσιο άρωμα και έντονη καπνιστή γεύση με κρεμώδες εσωτερικό, σε ανοικτό κίτρινο χρώμα, που περιβάλλεται από μια τραχιά καφέ φλούδα.

FriendSeriesInCheese_Chandler_2.jpg

Όχι πρωταγωνιστές, αλλά εξίσου αγαπημένοι:

Gunther – Skyr

Ποιος θα ξεχάσει τον Gunther; Αυτό τον αιώνια ερωτευμένο με τη Rachel, γλυκό και… τόσο «λευκό» μπουφετζή; Εάν ήταν τυρί, σίγουρα θα ήταν Skyr (Σκιρ), το λευκό, πολύ μαλακό τυρί, το οποίο προέρχεται από την παγωμένη Ισλανδία!

Πρόκειται για ένα ιστορικό τυρί, από την εποχή των Vikings (900π.Χ) και παράγεται από δυο μόνο παραγωγούς στην Ισλανδία, οι οποίοι και εξάγουν μικρές ποσότητες στις ΗΠΑ. Μοιάζει με γιαούρτι και στην υφή και στη γεύση και είναι το αγαπημένο υγιεινό σνακ των Ισλανδών.

FriendSeriesInCheese_Gunther.jpg

Janice – Σαν Μιχάλη

Όταν σκέφτεσαι την Janice… μια χαρακτηριστική φωνή και τρεις λέξεις και σου έρχονται απευθείας στο μυαλό… “Oh my God”. Το αιώνιο πρώην (και νυν) κορίτσι του Chandler το οποίο αγαπάμε να μισούμε δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από  Σαν Μιχάλη.

Το Σαν Μιχάλη αποτελεί το μοναδικό δείγμα ελληνικού τυριού ΠΟΠ το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από αγελαδινό γάλα. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα παράγεται στο βουνό της Σύρου, όπου βρίσκεται το χωριό Άη Μιχάλης. Λίγο το όνομα του χωριού, λίγο η φράση της Janice, δεν αργήσαμε να κάνουμε τον συνδυασμό!

FriendSeriesInCheese_Janice.jpg