Πώς, γιατί και από πού πήραν τα αστεία ονόματά τους τυριά που κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό;

Όταν σκεφτόμαστε ελληνικά τυριά, μας έρχονται στον νου ονόματα όπως η φέτα, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το κασέρι. Όταν πάλι σκεφτόμαστε «ξένα», ανατρέχουμε σε κάποια όπως το τσένταρ, η μοτσαρέλα, το μπρι και η παρμεζάνα. Πρόκειται για κοινά ονόματα και πολύ δημοφιλή τυριά. Ωστόσο, αναζητώντας περίεργες ονομασίες τυριών είδαμε ότι ο κατάλογος είναι ατελείωτος, ειδικά εκείνων που παράγονται στις ΗΠΑ και μοιάζουν με κάποια γνωστά ευρωπαϊκά. Σας κάναμε μια λίστα με τα 15 που ξεχωρίσαμε γι αρχή, αλλά διάθεση να υπάρχει και μπορούμε να φτιάξουμε πολλές ακόμη, σε διαφορετικές κατηγορίες!

15. Εραστής της βρωμιάς (Dirt lover)

Πρόκειται γι ένα τυρί που απευθύνεται σε εκείνους που τους αρέσουν τα «βρώμικα»; Ή σε εκείνους που πιστεύουν ότι λίγη «βρωμιά» στο φαγητό κάνει καλό; Σε όποιους κι αν απευθύνεται, το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει βρωμιά για το τυροκομείο που το παράγει. Η Green Dirt Farm βρίσκεται στο Γουέστον του Μισούρι στις ΗΠΑ και όταν μιλάει για «πράσινη βρωμιά» εννοεί ότι τα πρόβατά της εκτρέφονται με γρασίδι για το ποίο δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, παρά μόνο οργανική κοπριά, δίνοντας έτσι αρωματικό και νόστιμο γάλα. Όσο για το ίδιο το τυρί, είναι πρόβει, με «ανθισμένη» κρούστα και λίγη φυτική στάχτη που βοηθά τόσο τον σχηματισμό της κρούστας όσο και στη σωστή ωρίμαση του τυριού.  Εραστής της βρωμιάς, λοιπόν, ένα όνομα που προκαλεί τουλάχιστον χαμόγελο με τους συνειρμούς του και ταυτόχρονα ένα τυρί άξιο προσοχής έτσι κι αλλιώς!

DirtLovercuthorizweb.jpg

14. Sgt. Pepper

Ο απανταχού φαν των Beatles θα ενθουσιαστούν στο άκουσμα του ονόματος αυτού του τυριού. Το μόνο που θα χρειαστούν είναι μερικά κράκερ… Lonely Hearts Club Band, για να ολοκληρωθεί ο τίτλος του άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε το 1967 και έμεινε Νο1 στα τσαρτ για 21 εβδομάδες (Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band). Kαι φυσικά θα έχουν τον τέλειο συνδυασμό για θεματικά πάρτι με τίτλο, ας πούμε, «Yellow Submarine» ή «Across the Universe»! Πάντως, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μαλακό, σχεδόν αλοιφώδες τυρί, που παράγεται από κατσικίσιο γάλα και εμπλουτίζεται με κόκκινη πιπεριά τσίλι -εξού και το όνομα- κάρι και σάλτσα χαρίσα. Αυτό το άκρως πικάντικο τυρί παράγεται από το τυροκομείο Cypress Grove, στο Άρκατα της Καλιφόρνια.

Sgt._Pepper.jpg

13. Η ελπίδα του βοσκού (Shepherd’s Hope)

Ποιος λόγος στ’ αλήθεια θα έκανε έναν τυροκόμο να δώσει ένα τέτοιο όνομα σε τυρί του; Πόσο απελπισμένος μπορεί να ήταν; Και όμως, η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ. Μια εξαμελής οικογένεια στη νοτιοανατολική Μινεσότα έχει το τυροκομείο Sepherd’s Way Farms, με δικά της κοπάδια προβάτων. Μια πυρκαγιά το 2005 κατέστρεψ σχεδόν ολοκληρωτικά τη φάρμα και διέλυσε τα ζώα. Μόνο χάρη στη βοήθεια των γειτόνων και διάφορων οργανώσεων κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους ξανά και να ξεκινήσουν νέα παραγωγή. «Η ελπίδα του βοσκού» είναι ένα μαλακό, φρέσκο τυρί από πρόβειο γάλα με ευχάριστη οξύτητα, που θυμίζει το ιταλικό Crescenza, αλλά με πιο «σταθερή» υφή, που το βοηθά να διατηρεί τη φόρμα του και να κόβεται εύκολα.

Shepherds_Hope.jpg

12. Μικρός Δράκος (Little Dragon)

Το τυρί και οι δράκοι δεν είναι πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε μεταξύ τους. Το ένα είναι ένα υπέροχο προϊόν που λατρεύουν πολλοί, το άλλο ένα άγριο θηρίο που φοβούνται πολλοί. Παρ’ όλο που είναι απλώς ένας Μικρός Δράκος, αυτό το σεβρ (κατσικίσιο τυρί)  που καλύπτεται από εστραγκόν δεν μοιάζει αρκετά «άγριο» για να δικαιολογήσει το όνομά του. Παράγεται από το Zingerman’s Deli, στο Ανν Άρμπορ του Μίτσιγκαν, από κατσικίσιο γάλα με τη χαρακτηριστική οξύτητα και τα βοτανικά αρώματα του εστραγκόν.

LittleDragon1.jpg

 

11. Η μπλε ανάσα του δράκου (Dragon’s breath blue)

Ακόμη ένα τυρί που σχετίζεται με δράκους και εύλογα δημιουργείται η απορία αν η δημοφιλία βιβλίων με δράκους και πρίγκιπες έχει να κάνει με τα ονόματα που δίνονται.

Παράγεται από το τυροκομείο That dutchman’s cheese farm, στη Νόβα Σκότια του Καναδά και είναι το αγαπημένο μπλε τυρί του τυροκόμου. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βάζει κάτω πολλές γκοργκοντζόλες και στίλτον.

Dragons_breath.jpg

10. Α καπέλα (Acapella)

Ένα κλασικό σεβρ (κατσικίσιο) τυρί, με ανθισμένη κρούστα και λίγη φυτική στάχτη, από την Andante Dairy, που αποφάσισε να «παίξει» με μουσικούς όρους όχι μόνο στο όνομά της αλλά και στα ονόματα των τυριών της. Για τους μουσικόφιλους τυρολάτρες να υποθέσουμε είναι η καλύτερη επιλογή. Α καπέλα, λοιπόν, για το σεβρ της, αλλά στη συλλογή του τυροκομείου βρίσκουμε και  το Pianoforte, το Picoto και το Metronome.

AndanteDairy_Acapella.jpg

9. Μπεκάτσα (Timberdoodle)

Δοκιμάστε να πείτε το όνομα αυτού του τυριού και να διατηρήσετε τη σοβαρότητά σας. Όχι μόνο στα αγγλικά (προφέρεται τίμπερντουντλ), αλλά και στα ελληνικά. Φανταστείτε ότι ζητάτε από τον πωλητή τυριών μισό κιλό Μπεκάτσα. Πώς σας φαίνεται; Ειδικά αν σκεφθείτε ότι το τυροκομείο που το παράγει ονομάζεται Woodcock Farm Cheese Company (στο Βερμόντ των ΗΠΑ), που μεταφράζεται σε Φάρμα Μπεκάτσα – Τυροκομική Εταιρεία, όπου woodcock το επίσημο όνομα της μπεκάτσας. Όσο για το τυρί, είναι ημίσκληρο, με πλυμένη κρούστα, από αγελαδινό γάλα και θυμίζει πολύ το Taleggio.

Timberdoodle.jpg

8. Βρωμερός επίσκοπος (Stinking Bishop)

Αυτό το αγελαδινό τυρί με την πλυμένη κρούστα έχει ένα από τα πιο αγαπημένα μας ονόματα. Οι αρχικές μας υποθέσεις όμως, ότι τα αρώματα που του έδωσαν τον τίτλο του πιο βρωμερού τυριού στη Βρετανία παρέπεμπαν σε αντίστοιχα κάποιου ιερωμένου ήταν λάθος. Stinking bishop λέγεται μια ποικιλία αχλαδιών που καλλιεργείται αποκλειστικά για την παραγωγή απίτη (το αντίστοιχο του μηλίτη, από αχλάδια όμως), με τον οποίο πλένεται η κρούστα του τυριού. Το αχλάδι πήρε το όνομά του από έναν τοπικό αγρότη του Gloucestershire , στα μέσα του 19ου αιώνα, που λεγόταν Frederick Bishop και ο οποίος… κέρδισε το ψευδώνυμο «stinking Bishop» χάρη στην ταραχώδη συμπεριφορά του και την αγάπη του για το αλκοόλ. Το Stinking Bishop είναι μια από τις δημιουργίες των τυροκόμων της Charles Martell & Son Ltd. Ο Charles Martell ξεκίνησε για πρώτη φορά να κατασκευάζει το παστεριωμένο μαλακό τυρί το 1994, από το γάλα της αγέλης του με βοοειδή Gloucestershire, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπάνια αυτή φυλή. Το τυρί είναι απαλό και κρεμώδες, με υπέροχη γεύση, ξεχωριστή, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο σε προδιαθέτει η μυρωδιά της κρούστας!

stinking-bishop-ryan-snyderflickr.jpg

7. Κορίτσι με μεγάλο π@π@ (Fat Bottom Girl)

«Μας αρέσει το τυρί με… καμπύλες. Το συγκεκριμένο δημιουργήθηκε το 2009 χωρίς καθόλου δοκιμαστικές παρτίδες και έγινε γρήγορα το κορυφαίο μας τυρί, του οποίου το όνομα εμπνευστήκαμε από ένα τραγούδι Queen, χάρη στο τυχαίο κυλινδρικό σχήμα του τυριού, με τη φαρδύτερη βάση. Το Fat Bottom Girl είναι προσιτό και ελκυστικό τόσο για τους γνώστες όσο και για τους αρχάριους τυρολάτρεις, καθώς έχει μια στιβαρή υφή και ένα άγγιγμα αλατιού, ενώ μεταφέρει λεπτά αρώματα ξηρών καρπών και καλού βουτύρου του πρόβειου γάλακτος. Το τυροκομείο Bleating Heart (Καρδιά που βελάζει) βρίσκεται στην Καλιφορνία. Αν θέλετε να διαβάσετε για και να ακούσετε το Fat bottom Girls των Queen: https://el.wikipedia.org/wiki/Fat_Bottomed_Girls

Fat_bottom_girl.jpg

6. Φα’ την! (In your face)

Ένα από τα τρία πρώτα τυριά που παράχθηκαν από το τυροκομείο Face Rock, αυτό το ιδιαίτερα πικάντικο (πολύ καυτερό στην πραγματικότητα) τσένταρ 3 πιπεριών είναι σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις του, γεγονός που μας λέει ότι Μερικοί το Προτιμούν (πράγματι) Καυτό! Αυτό το τσένταρ, λοιπόν, από το Μπάντον του Όρεγκον, έχει διάσπαρτα κομμάτια σαν κομφετί από πιπεριές Jalapeno, Habanero και γλυκό κόκκινο τσίλι. Και είναι αυτό το κάψιμο, η αψάδα που πραγματικά σου λέει με την πρώτη μπουκιά «Φα’ την – In Your Face»!

in-your-face.jpg

5. Γαργάλα-κι-άλλο (Ticklemore)

Εδώ κι αν θα νιώσουμε αμηχανία για να το ζητήσουμε. Δηλαδή θα πούμε στον υπάλληλο στα τυριά «μισό κιλό γαργάλα με κι άλλο παρακαλώ»; Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα το όνομα να αναφέρεται στην οξύτητα και τα αρώματα του τυριού που είναι γαργαλιστικά, αλλά ακόμη κι έτσι, το όνομά του είναι επιεικώς υπερβολικό. Εσείς τι λέτε; Για την ιστορία, παράχθηκε για πρώτη φορά από τον Robin Congdon στα μέσα της δεκαετίας του ’80, και από τότε το Ticklemore Goat έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά του από έναν δρόμο στο κοντινό χωριό Totnes του Ντέβον, στην Αγγλία, που φημίζεται για το τυροκομείο του. Κατσικίσιο γάλα από τρεις τοπικές εκμεταλλεύσεις του δίνουν το έντονο λευκό χρώμα και τη σταθερή λεπτή υφή με μια απαλή αλλά πολύπλοκη γεύση με νότες λεμονιού και βοτάνων.

ticklemore-goats-cheese-1024x683.jpg

4. Έκλειψη (Eclipse)

Πόσο χαριτωμένο είναι να ονομάσεις το τυρί σου Έκλειψη; Και τι ακριβώς θέλεις να πεις με αυτό, τι θέλεις να δηλώσεις; Μήπως πήρε το όνομά του από τις νουβέλες του Λυκόφωτος (Twilight), την εποχή που γνώριζαν μεγάλη επιτυχία; Θα είχε πάντως κάποιο ενδιαφέρον να βλέπαμε τη συγγραφέα Stephenie Meyer να απολαμβάνει το Eclipse ενώ γράφει τη νουβέλα Eclipse. Τι  λέτε; Το Έκλειψη, πάντως, είναι ένα τυρί μικρής παραγωγής στο Upstate της Νέας Υόρκης, είναι ένα μαλακό κουμπί γάλακτος κατσίκας. Αυτό το ευγενικό αλλά γευστικό τυρί τύπου καμαμπέρ έχει μια ανθισμένη λευκή κρούστα και μια καρδιά γεμάτη γεύση και γαλατένια αρώματα.

Eclipse_900x.jpg

3. Εκτελεστής των βαμπίρ (Vampire Slayer)

Άλλο ένα τυρί με επικό τίτλο, αφιερωμένο προφανώς στην επιτυχημένη σειρά βιβλίων, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Πρόκειται για ένα τσένταρ με σκόρδο -απ’ όπου προκύπτει και η δολοφονική σχέση με τα βαμπίρ- από το τυροκομείο Face Rock που παράγει και το In your Face, στο Νο6. Μάθημα μάρκετινγκ για το πώς να προκαλέσεις την προσοχή του καταναλωτή σε ένα απλό τσένταρ με άρωμα σκόρδου.

Vampire_Slayer.jpg

2. Μόλις-που-άρχισα-να-την-ακούω (Barely buzzed)

Άλλο ένα αμερικανικό δημιούργημα που δείχνει να παραπέμπει και να απευθύνεται σε φοιτητές που ψάχνονται για βραδινά πάρτι στις αδελφότητες των κολεγίων. Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για ένα αμφισβητούμενα ελκυστικό και χαριτωμένο όνομα, αλλά και για μια πρωτότυπη ιδέα για τυρί. Τα κεφάλια του Barely Buzzed αλείφονται με καφέ εσπρέσο αναμεμειγμένο με λεβάντα και μάλλον αυτή η εκκεντρικότητα στην τυροκόμηση του χάρισε το όνομά του. Παράγεται στο Jersey, από τη Beehive Cheese, με αγελαδινό παστεριωμένο γάλα.

Barely_buzzed.jpg

1. Μεθυσμένος Χούλιγκαν (Drunken Hooligan)

Ένα σκαλί πάνω από το Νο2 και ο νικητής μας, ο Μεθυσμένος Χούλιγκαν του τυροκομείου Cato Corner’s, στο Κολτσέστερ του Κονέκτικατ! Το Drunken Hooligan είναι ένα από τα πολλά τυριά των οποίων η κρούστα πλένεται με κρασί και έχουν στο όνομά τους ως πρώτο συνθετικό το «μεθυσμένο», αλλά ως δεύτερο, το «χούλιγκαν» είναι πολύ καλύτερο από το, ας πούμε, «κατσικίσιο». Το τυρί παράγεται από αγελαδινό γάλα και ξεπλένεται με μούστο από ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, που προμηθεύονται από κοντινά οινοποιεία.

Drunken_Hooligan.jpg