…και μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να το αποδείξει. Τη διετία 2017-2018 αυξήθηκε η κατανάλωση τυρομικών προϊόντων σε όλη τη χώρα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που αγαπάει τα τυροκομικά προϊόντα. Η μεγάλη ποικιλία τόσο σε τυριά Π.Ο.Π. όσο και σε είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους μπορεί εύκολα να το αποδείξει.
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης ωστόσο είχε παρουσιαστεί μια μικρή κάμψη στις πωλήσεις των τυροκομικών. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ICAP, όμως, τα νέα είναι θετικά. Όχι μόνο υπήρξε αύξηση, αλλά προβλέπεται και περεταίρω βελτίωση την επόμενη διετία.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική εγχώρια παραγωγή τυριών παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2017 και 2,4% το 2018. Το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας έχουν, φυσικά, τα μαλακά τυριά, με επικεφαλής τους τη φέτα. Τα σκληρά και τα ημίσκληρα τυριά καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση και ακολουθεί η κατηγορία των τυριών τυρογάλακτος.
Η Ελλάδα έχει καταχωρισμένα 21 ελληνικά τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η παραγωγή τυριών Π.Ο.Π κατέλαβε το 63,2% της συνολικής παραγωγής από βιομηχανικές επιχειρήσεις το 2017, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή τυριών παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2017 σε σχέση με το 2016.
Τι συμβαίνει με τη ζήτηση;
Η παραγωγή μπορεί να αυξήθηκε, όμως συμβαίνει το ίδιο και με την κατανάλωση; Απ’ ό,τι φαίνεται ναι, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να καλύπτεται διαχρονικά από τα τυριά ελληνικής παραγωγής (62%-65%). Αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση εισαγόμενων τυριών, με τη συμμετοχή τους να κυμαίνεται στο 35%-38%, ενώ οι εξαγωγές ανέβηκαν, με τη φέτα να καταλαμβάνει το 76,8% στο σύνολο.
Σίγουρα πρόκειται για νέα που θα φέρουν χαμόγελα τόσο στους παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων όσο και σε όλους εμάς που αγαπάμε τα τυριά, ειδικά τα ελληνικά! Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία, καθώς το 2019-2020 προβλέπεται νέα αύξηση της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων.