Αστρονομικές μοιάζουν οι ποσότητες τυριού που καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μια έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, υπολογίζει πώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2,2 εκατομμύρια κιλά τυριού πετιούνται τέτοια εποχή!

Την ίδια ώρα, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν πως σερβίρουν τουλάχιστον ένα πλατό τυριών την περίοδο των γιορτών και παραδέχονται πως πετούν πολύ από το τυρί που αγοράζουν για το σκοπό αυτό. 

Αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση υπερβολής που έχουμε όλοι όταν προετοιμάζουμε γιορτινά τραπέζια, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε ποσότητες πολλαπλάσιες από αυτές που τελικά θα καταναλωθούν. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω έρευνα, σχεδόν ένα τρίτο των καταναλωτών ανέφερε πως τους μένει τουλάχιστον ένα τυρί το οποίο δεν άρεσε σε κανέναν! 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ένας στους 5 δήλωσε ότι δεν ήξερε τι να κάνει με τα «απομεινάρια» των τυριών, ούτε πόσο καιρό μπορεί να τα διατηρήσει με ασφάλεια.

Στη χώρα μας δεν έχουν υπολογιστεί οι ποσότητες τυριού που καταλήγουν στη… χωματερή, αλλά εκτιμάται ότι μια τετραμελής οικογένεια πετάει συνολικά 120 κιλά φαγητού κάθε χρόνο!

5 συμβουλές για να μην ξαναπετάξεις τυρί
1. Πριν αγοράσετε, κάντε προσεκτική επιλογή των τυριών που αρέσουν στην οικογένεια και στους καλεσμένους σας. Έτσι, δεν θα σας μείνει κάτι που κανείς δεν θέλει να φάει.

2. Υπολόγισε προσεκτικά τις ποσότητες, έχοντας υπόψη ότι το πλατό τυριών θα σερβιριστεί μαζί με άλλα φαγητά, άρα κανείς δεν θα έχει όρεξη να φάει πολύ. Μικρά κομμάτια από κάθε τυρί – ειδικά από αυτά που αλλοιώνονται εύκολα – θα είναι μια χαρά.

3. Τα σκληρά τυριά που θα περισσέψουν, μπορείτε να τα τρίψετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη και να χρησιμοποιήσετε μελλοντικά σε ζυμαρικά, πίτσα και άλλες συνταγές. Αν τα κομμάτια είναι μικρά, λιώστε τα με λίγο βούτυρο και μυρωδικά και θα έχετε μια τέλεια σάλτσα για τη μακαρονάδα της επόμενης μέρας.

4. Τα μαλακά τυριά μπορούν κάποια από τις επόμενες μέρες μεθεπόμενη μέρα να γίνουν μια ωραία πίτα ή ένα γκρατέν μαζί με λαχανικά. Κάποια από αυτά μπορούν να γίνουν και νόστιμη τυροσαλάτα! Αποφύγετε να σερβίρετε τα ίδια πιάτα όπως ήταν στην αρχική τους εκδοχή, διότι όλοι θα τα βρουν βαρετά και πάλι θα περισσέψουν!

5. Μπορείτε πάντα να προσφέρετε τα τυριά που περίσσεψαν σε ιδρύματα και άλλους φορείς. Παντού και πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από μια τόσο θρεπτική τροφή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια, τα τυριά να έχουν συντηρηθεί σωστά και να μην έχουν την παραμικρή αλλοίωση.