Μια δήλωση σημαντική για την ελληνική παραγωγή φέτας έκανε πρόσφατα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Η εμπορική συμφωνία CETA που αφορά ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη φέτα δεν θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, γιατί δεν παρέχει καμία προστασία στο εθνικό μας προϊόν», αποκάλυψε ο Βασίλης Κόκκαλης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Παρίσι, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της φέτας ΠΟΠ και με αφορμή τη διεθνή έκθεση Τροφίμων SIAL.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιο κυβερνητικό στέλεχος τοποθετείται επί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής φέτας.
Στην ίδια ομιλία, ο Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στην εθνική και περιφερειακή πολιτική που ακολουθείται για τη φέτα και στη δυναμική που έχει ως προϊόν, με βάση την παγκόσμια ζήτηση, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας για τα επόμενα χρόνια. «Η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις προτεραιότητες του υπουργείου. Με σειρά παρεμβάσεων και επαφών, με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες», τόνισε.
Τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με τη CETA φαίνεται να ικανοποίησαν τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλατοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστο Αποστολόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην ίδια εκδήλωση.
Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με Καναδά και Ν. Αφρική, που έχει ονομάζεται εν συντομία CETA, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Από πλευράς Ελλάδας, η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ αντίθετα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς την καταψήφισαν.
Σε ένα από τα άρθρα της CETA αναφέρεται ότι ο Καναδάς επιτρέπει την παραγωγή φέτας μόνο σε όσους είχαν αυτό το δικαίωμα ως τις 18 Οκτωβρίου 2013. Οι παραγωγοί του Καναδά που έφτιαχναν τυρί φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά μόνο αυτοί. Δεν δίνεται, δηλαδή, καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας.
Το 2015 η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη ρητή δέσμευση να αναφέρεται στη συμφωνία με Νότια Αφρική και Καναδά ότι στα πέντε χρόνια, που είναι η μεταβατική περίοδος, θα υπάρξει αναθεώρηση, προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας.