Εντάξει, για εμάς τους τυρολάτρεις, αυτό «δεν παίζει», όμως σε κάποιους δεν αρέσει το τυρί, ενώ άλλοι μπορεί να αηδιάζουν ακόμη και στη θέα ή τη μυρωδιά του τυριού!
Κι επειδή, κάτι τέτοιο φαίνεται πραγματικά περίεργο, την… υπόθεση ανέλαβε η επιστήμη. Κι έδωσε νευρολογική εξήγηση στο γιατί κάποιοι δεν θέλουν ούτε να μυρίσουν τυρί.
Γάλλοι επιστήμονες διερεύνησαν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν δημιουργείται το συναίσθημα της αηδίας απέναντι σε κάποια τροφή.
{relatedarticle 499}
Κι επειδή το κύριο αντικείμενό τους ήταν το τυρί, επέλεξαν να μελετήσουν τους εγκεφάλους περίπου 300 Γάλλων εθελοντών, αφού είναι ακόμη πιο παράξενο για τους πολίτες της εν λόγω χώρας, να μην λατρεύουν το τυρί.
Στη μελέτη που δημοσίευσαν το 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience», αναφέρουν πως περίπου 11% των εθελοντών τους αηδίαζαν με το τυρί.
Για να δώσουν καλύτερη εξήγηση πήραν 15 από αυτούς και 15 άλλους που τρελαίνονταν για τυρί – με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά – και τους έστειλαν για… μαγνητική! Όχι όμως για οποιαδήποτε μαγνητική, αλλά για τη λεγόμενη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία μετρά τη ροή του αίματος μέσα στον εγκέφαλο, φωτίζοντας έτσι, τις περιοχές που ενεργοποιούνται σε κάθε λειτουργία.
Κάθε άτομο από την ομάδα μελέτης φορούσε ειδική μάσκα μέσω της οποίας οι ερευνητές διοχέτευαν τη μυρωδιά διαφόρων τροφών, στις οποίες περιλαμβάνονταν και διάφορα είδη τυριού (ροκφόρ, παρμεζάνα, τσένταρ, κατσικίσιο, ελβετικό Gruyère). Σε κάθε μυρωδιά, ο εθελοντής πατούσε ειδικά κουμπιά για να δηλώσει αρέσκεια ή αηδία και τις διαβαθμίσεις τους, ενώ το μηχάνημα κατέγραφε την αντίδραση του εγκεφάλου του.
Σε όσους αηδίαζαν με τη μυρωδιά των τυριών, η τομογραφία έδειχνε έντονη ροή αίματος σε τρεις εγκεφαλικές περιοχές (στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου).
Το παράδοξο είναι πώς μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω μελέτης, ήταν γνωστό ότι αυτές οι περιοχές συνδέονται με την επιβράβευση, και ενεργοποιούνται όταν κάτι μας αρέσει.
Με άλλα λόγια, στον ανθρώπινο εγκέφαλο η αηδία «συγκατοικεί» με την ευχαρίστηση!
Στην περίπτωση του τυριού, είτε σ’ αρέσει είτε όχι, παρόμοια επίδραση έχει στον εγκέφαλό σου!