Χρειάστηκαν πολλές διαβουλεύσεις και τελικά στις αρχές του 2018 κτηνοτρόφοι και παραγωγοί έφτασαν τελικά σε απόλυτη συμφωνία για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ).
Είναι μια ιστορική σύμπραξη μεταξύ των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτρόφων της χώρας, που υπερέβησαν τα μεμονωμένα συμφέροντα με κοινό στόχο να εντυπωθεί η φέτα ΠΟΠ στη συνείδηση του ευρύτερου διεθνούς και εγχώριου κοινού ως το αυθεντικό ελληνικό προϊόν.
Η οργάνωση που συστήθηκε εκπροσωπεί πάνω από τα 2/3 της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, ενώ σκοπός είναι να μετέχουν όλοι οι παράγοντες του κλάδου, γι’ αυτό και η Οργάνωση μένει ανοιχτή μέχρι η αντιπροσώπευση να αγγίξει το 100%.
Και με τη σημερινή εκπροσώπηση, πάντως, η ΔΟΦ θα είναι ισχυρότατη όσον αφορά τις αποφάσεις για τον κλάδο.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Διεπαγγελματικής, το οποίο αποτελείται από επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά μέλη.
Τέσσερα μέλη προέρχονται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που είναι το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών Προϊόντων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στη θέση του προέδρου εξελέγη ο Ιωάννης Βιτάλης (γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη), ενώ μετά την πρώτη συνεδρίαση εκλέχθηκε γραμματέας ο Στέφανος Παντελιάδης (γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος) και ταμίας ο Αλέξανδρος Μποτός (εταιρεία Ρούσσας). Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ απαρτίζουν οι Μιχάλης Φυτάς (Δελτα) Ιωάννης Γκρίνιας (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και Νικόλαος Παλάσκας (Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας).
«Ένα όνειρο ετών για τη θεσμική στήριξη και προστασία της φέτας, του εθνικού μας πλούτου, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της, έγινε πραγματικότητα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα μέλη της, σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι η ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των προϊόντων με κατάλληλους ελέγχους, όπως και η θέσπιση κανόνων δράσης και δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών.
Με κοινό όραμα, συνεργασία και σωστό προγραμματισμό αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Προαπαιτούμενο είναι η τυπική έγκριση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι το οποίο καθυστερεί –από ότι φαίνεται- λόγω κάποιων συντεχνιακών συμφερόντων που μάλλον έχουν συμφέρον στο να παραμείνει η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ελπίζουμε για το καλό της ελληνικής κτηνοτροφίας και τυροκομίας να προχωρήσει σύντομα η έγκριση του Υπουργού κου Αποστόλου.