Βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις της λίστας του σούπερ μάρκετ, κατέχει τον δικό της χώρο στο ψυγείο μας, συνοδεύει πιστά σχεδόν κάθε γαστριμαργική μας απόπειρα από το πιο παραδοσιακό μέχρι το πιο fusion πιάτο.
Είναι η εθνική μας φέτα, το δημοφιλέστερο εγχώριο τυρί που έχει καταφέρει να αναγνωριστεί και διεθνώς ως η γεύση που θυμίζει περισσότερο Ελλάδα.
Απόδειξη ότι η χωριάτικη σαλάτα με φέτα, γνωστή διεθνώς και ως Greek Salad, αποτελεί -μαζί με το τζατζίκι και τον μουσακά- το top 3 των εδεσμάτων που επιλέγουν όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας. Η ιστορία της ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα: η πρώτη αναφορά γίνεται στην Οδύσσεια με τον Πολύφημο να θεωρείται ο πρώτος διδάξας στην τέχνη του φετο..ποιείν, όμως το όνομα της είναι δάνειο από την λατινική λέξη fetta και πρωτοσυναντάνται τον 17ο αιώνα για να περιγράψει το λευκό αυτό τυρί που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί σε βαρέλια με άλμη.
«Φέτα, όχι οποιοδήποτε λευκό τυρί»
Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες για κάθε γούστο – σκληρή, ημίσκληρη ή μαλακή- ενώ και με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 1996 η ονομασία «φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε λευκό τυρί αφού πρόκειται για Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα της και την ιδιαίτερη αλμυρή γεύση της- η οποία ανάλογα με τον τρόπο ή τον τόπο παρασκευής της μπορεί να είναι από υπόγλυκη έως όξινη- η φέτα ωριμάζει τουλάχιστον δύο μήνες, βάσει κανονισμού ΠΟΠ, μέχρι να καταλήξει στο πιάτο μας.
Έτσι, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις χωρών όπως η Γαλλία και η Δανία, που παράγουν μαζικά λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα που της μοιάζουν, η αυθεντκή φέτα είναι το δικό μας παραδοσιακό τυρί που παράγεται σε καθορισμένες περιοχές της χώρας (Ήπειρος, Θράκη, Μακεδονία, Στερεά, Πελοπόννησος και Λέσβος), αποκλειστικά από γάλα αιγοπροβάτων που εκτρέφονται σε αυτές τις περιοχές. Περιέχει δε αιγοπρόβειο γάλα με ελάχιστη ποσότητα πρόβειου γάλακτος 70% και μέγιστη ποσότητα γίδινου 30%
«Φάε φέτα, κάνει καλό»
Επιστημονικές μελέτες δίνουν στη φέτα πολλές ευεργετικές ιδιότητες αφού συνδυάζει ασβέστιο με βιταμίνη D, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Επιπλέον, η κατανάλωση φέτας παρέχει στον οργανισμό χρήσιμους μικροοργανισμούς, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Σε σύγκριση με άλλα τυριά από αγελαδινό γάλα, η φέτα μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.
«Τα μυστικά της καλής φέτας»
Η καλή φέτα έχει τα μυστικά της. Πριν τη βάλουμε στο τραπέζι μας βεβαιωνόμαστε ότι το χρώμα της είναι καθαρό λευκό, η υφή της συμπαγής με σχισμές αλλά όχι οπές και το άρωμα της πλούσιο.
Η συσκευασμένη φέτα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη και με την επωνυμία του παραγωγού της. Αν αγοράσουμε φέτα χύμα θα πρέπει να προέρχεται από προμηθευτές εμπιστοσύνης, αφού δεν είναι λίγα τα κρούσματα νοθείας με προσθήκη αγελαδινού γάλακτος- ή και εισαγόμενου πρόβειου που βαφτίζεται ελληνικό- αλλά και ενισχυτικών γεύσης, ενώ πολλές φορές αμφίβολη είναι και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Στα σημεία πώλησης η φέτα πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία 2 έως 6 βαθμών. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί διατηρείται έως 6 ημέρες. Έτσι, για καλύτερη ποιότητα και γεύση αγοράζουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
Ξέρατε ότι:
– Η φέτα βρίσκεται στο top 3 των ελληνικών εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων;
– Στο Βυζάντιο η ονομασία της φέτας ήταν «πρόσφατος»;
Πώς διατηρούμε τη φέτα
Υλικά
• 1 μικρό βάζο
• 200 ml ελαιόλαδο
• 200 γρ. φέτα
• 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
• ¼ κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους. Τη βάζουμε στο βαζάκι μαζί με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά μας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια, κλείνουμε το βάζο καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Έτσι διατηρείται για μερικούς μήνες.