Ένα ολόκληρο χωριό στη Γαλλία ηλεκτροδοτείται με ρεύμα που παράγεται από βιοκαύσιμο με βάση το τυρί.
Το Albertville βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις, έχει 1.500 κατοίκους και είναι διάσημο για το τυρί που παράγει, το Beaufort, από τις ναυαρχίδες της Γαλλικής τυροκομίας. Τελευταία όμως έχει γίνει διάσημο και για κάτι άλλο: ηλεκτροδοτείται με ρεύμα που παράγεται στον ηλεκτρικό σταθμό της περιοχής, από βιοκαύσιμο που έχει βάση το τυρί!
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ο αποβουτυρωμένος ορρός γάλακτος που μένει μετά την παραγωγή του Beaufort, αναμειγνύεται με βακτηρίδια που θρέφονται από τα σάκχαρα και τα μεταλλικά άλατα του ορρού, παράγοντας μεθάνιο και μετατρέποντας το πρασινωπό υγρό σε βιοαέριο (μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα). Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, το αέριο περνάει από ένα μηχάνημα που ζεσταίνει νερό στους 90 βαθμούς Κελσίου, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται ότι με αυτή τη διαδικασία παράγονται περίπου 3.000.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
Η διαδικασία μετατροπής ορρού σε ηλεκτρική ενέργεια γίνεται στο εργοστάσιο Valbio στην Albertville, και είναι μέρος του σχεδίου που έχει στόχο να παράγεται το Beaufort με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, και η κρέμα που απομένει από την παραγωγή του τυριού μετατρέπεται σε τυρί Ricotta, βούτυρο και πρωτείνες σε σκόνη, που χρησιμοποιούνται ως διατροφικό συμπλήρωμα για βρέφη ή αθλητές. Ως αποτέλεσμα, 99% των στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του Beaufort επαναχρησιμοποιούνται και το μόνο που απομένει στο τέλος της διαδικασίας είναι καθαρό, μεταλλικό νερό!
Η κατασκευή του ηλεκτρικού σταθμού Valbio, εμβαδού 800 τ.μ. κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Παραγωγών Beaufort.