Μμμ…ας μαντέψουμε! Μήπως οι Γάλλοι που παράγουν περισσότερα από 1.000 τυριά και τα καταναλώνουν κατά κόρον συνοδεία κρασιού;
Μάλιστα! Οι Γάλλοι καταναλώνουν κατά κεφαλήν 26,3 κιλά τυρί το χρόνο, δυο ολόκληρα κιλά περισσότερο από τον μέσο Γερμανό, Ισλανδό ή Λουξεμβουργιανό, που ισοψηφούν στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Δεν είναι τυχαίο το λεγόμενο «Γαλλικό παράδοξο», το ανεξήγητο φαινόμενο του πώς παραμένει υγιής, με υψηλό ποσοστό μακροζωίας, ένας λαός που τρώει τόσο πολύ τυρί και πίνει τόσο πολύ κρασί…
Ακολουθούμε, στην τρίτη θέση, εμείς οι Έλληνες. Καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 23,4 κιλά κατ’ άτομο κι ενώ η κατάταξη δεν το αναφέρει, εικάζουμε πως το περισσότερο από αυτό είναι φέτα, μιας και την τρώμε σχεδόν με κάθε γεύμα! Οι Κύπριοι όμως, με τους οποίους δεν διαφέρουμε και τόσο διατροφικά, τρώνε κατά κανόνα αρκετά λιγότερο τυρί, κατανάλωση που τους κατατάσσει στην 13η θέση, με 18,1 κιλά κατά κεφαλήν.
Τελευταίοι στην κατάταξη, στη θέση 23, βρίσκονται οι Αυστραλοί με μόνο 11,8 κιλά, δεκαπέντε ολόκληρα κιλά λιγότερα κατ’ άτομο ετησίως από τους πρώτους! Ενδιαφέρον είναι πως οι Βρετανοί, που παράγουν πολλά διαφορετικά και φημισμένα τυριά δεν βρίσκονται καν στη λίστα, ενώ οι Αμερικανοί που δηλώνουν τυρολάτρεις, βρίσκονται μόλις στην 19η θέση της κατάταξης, με 15,1 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως.
Δείτε την πλήρη κατάταξη (στοιχεία του 2014) εδώ.