Κλισέ που μαθαίνουμε από μικροί. Ο ποντικός δεν μπορεί να αντισταθεί στο τυρί και γι’ αυτό είναι και το καλύτερο δόλωμα στη φάκα… Έλα όμως που ο ποντικός είναι μάλλον γλυκατζής!

Τα ποντίκια είναι παμφάγα. Αν κανείς τα ρωτούσε, θα απαντούσαν ότι προτιμούν τα δημητριακά, τους σπόρους και τα φρούτα, και πως το αγαπημένο τους «εστιατόριο» είναι τα περιβόλια και οι αγροί! Σε γενικές γραμμές προτιμούν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, που σημαίνει ότι η σοκολάτα είναι μεγαλύτερος πειρασμός από το τυρί, αλλά στην ανάγκη, ειδικά τα «σπιτικά» ποντίκια, θα φάνε τα πάντα. Όλοι έχουμε ακούσει ή υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες περιπτώσεων που έχουν φαγωθεί καλώδια, στρώματα, συρτάρια…

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Dr. David Holmes, του Manchester Metropolitan University, τα ποντίκια έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη όσφρηση, αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά του τυριού (που όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι πάντα εύοσμο!) και, κατά κανόνα, την αποφεύγουν. Αν είναι πολύ πεινασμένα θα πλησιάσουν και θα φάνε ίσως λίγο –όπως θα έτρωγε ο καθένας από εμάς κάτι που δεν του άρεσε ιδιαίτερα, απλά και μόνο για να χορτάσει την πείνα του- αλλά σίγουρα δεν είναι το ιδανικό δόλωμα για ποντικοπαγίδα, ο μεζές που πιστεύουμε πως είναι.

Ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα πάντως, προτείνουν ως ιδανικό…σνακ για ποντικούς το φυστικοβούτυρο και τα σοκολατάκια ή, αν σας απασχολεί το θέμα της υγιεινής τροφής, ένα μήλο και μια χούφτα δημητριακά!