Gjetost
Χώρα: ΝορβηγίαΦτιάχνεται στην κοιλάδα του Gudbrandsdalen από μείγμα γάλατος και κρέμας. Παλιότερα φτιαχνόταν μόνο από κατσικίσιο γάλα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, που σημαίνει «κατσικίσιο τυρί». Σήμερα όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αγελαδινό γάλα. Έχει το χρώμα της γαλλικής μουστάρδας και βουτυράτη μαλακή υφή. Έχει γλυκιά γεύση με νότες καραμέλας και φυστικοβούτυρου. Συνήθως τρώγεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες πάνω σε ψωμί. Τα Χριστούγεννα σερβίρεται μαζί με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κέικ.
Προφέρεται Γέτοστ
- ΠροέλευσηGudbrandsdalen
- ΔομήΜαλακό
- ΓάλαΚατσικίσιο, αγελαδινό