Τρεις απόλυτα θερινές συνταγές με κολοκυθάκια και τυρί για τυρολάτρες.

Σπαγκέτι με κολοκυθάκια και δυόσμο

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. σπαγκέτι

5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

4-5 κολοκυθάκια, σε λεπτές ροδέλες

½ φλιτζ. φρέσκο δυόσμο, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

120 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή ξερή μυζήθρα ή μείγμα τους, τριμμένα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην άδεια κατσαρόλα.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου ½ λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι, χωρίς όμως να μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να εξατμιστούν τα υγρά, να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τον δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με προσοχή, μη σπάσουν τα κολοκυθάκια. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το τυρί.

iStock 1158780450

Τηγανητοί κολοκυθοανθοί με κατίκι Δομοκού & φέτα

Υλικά για 4 άτομα

20 κολοκυθοανθοί

200 γρ. κατίκι Δομοκού

200 γρ. φέτα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Για το κουρκούτι

160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 ml μπίρα ξανθιά

1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ε.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τους στήμονες από τους κολοκυθανθούς, τους πλένουμε και τους στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μπολ βάζουμε τα τυριά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Δουλεύουμε με πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό, ομοιογενές μείγμα.

Γεμίζουμε τους κολοκυθανθούς με το μείγμα, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι. Στρίβουμε τις άκρες τους στην κορυφή για να μη χυθεί η γέμιση.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την μπίρα, το ελαιόλαδο, αλάτι με προσοχή γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά, και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο κουρκούτι.

Καίμε άφθονο σε ένα βαθύ τηγάνι. Βουτάμε έναν-έναν τους κολοκυθανθούς στο μπολ με το κουρκούτι κι έπειτα τους τηγανίζουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν καλά.

Τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας κι έπειτα τους σερβίρουμε ζεστούς, χλιαρούς ή και κρύους.

iStock 1129926110

Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια, ρόκα και φέτα

Υλικά για 4 άτομα
4 μεγάλα κολοκυθάκια ή 6-7 μικρότερα
1 ματσάκι ρόκα
200 – 250 γρ. φέτα
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς χτυπάμε το σκόρδο,  το ελαιόλαδο με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το τριμμένο σκόρδο, τον δυόσμο, τη ριγάνη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια που έχουμε βάλει σε μια σαλατιέρα με τη βινεγκρέτ. Πλένουμε τη ρόκα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι. Ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με τη ρόκα, τα σερβίρουμε στο πιάτο και προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε κυβάκια.