Τα αρώματα και η γεύση της φράουλας ταιριάζουν ιδανικά με εκείνα των λευκών ελληνικών τυριών. Τα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε συνδυασμούς και εύκολες συνταγές.

Τι είναι αυτό που κάνει το άρωμα της φράουλας τόσο ξεχωριστό από τα άλλα φρούτα και την ίδια τόσο αγαπητή στην ελληνική οικογένεια; Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για τα αρώματα και τη γεύση της υπαίθριας φράουλας, που θυμούνται οι παλιότεροι, ή εκείνα της μικρής άγριας καλοκαιρινής, ωστόσο η αγάπη για το κατακόκκινο φρούτο παραμένει η ίδια. Επιστήμονες που ανέλυσαν τα μόριά της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε αντίθεση με άλλα φρούτα, η φράουλα οφείλει τη χαρακτηριστική της μυρωδιά και τα γευστικά της χαρακτηριστικά σε περισσότερα μόρια από ό,τι συμβαίνει με άλλα φρούτα. Άλλα της δίνουν το άρωμα της λιωμένης καραμέλας, άλλα του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, άλλα εκείνα που θυμίζουν ροδάκινο και ανανά. Όλα μαζί, κλεισμένα σε ένα κόκκινο περίβλημα με μικρούς τραγανούς σπόρους, ευθύνονται για το τελικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Αυτή η ήπια οξύτητα, με τη γλύκα που αυξάνεται όσο το φρούτο ωριμάζει, και τα σύνθετα αρώματα βρίσκουν ιδανικούς συντρόφους στα ελληνικά φρέσκα τυριά, αλλά και στη φέτα. Γαλατένια αρώματα, ελαφριά οξύτητα, μέχρι και πικάντικο τελείωμα στην περίπτωση της φέτας, αναδεικνύουν τα υλικά και ισορροπούν όμορφα, σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Πρόσφατα δοκιμάσαμε μια σπαγκετάδα με σάλτσα φρέσκιας φράουλας και βασιλικού με κατίκι Δομοκού από τα χέρια της σεφ Ντίνας Νικολάου που μας εξέπληξε με τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα της, χωρίς καθόλου να παραπέμπει σε κάποια γλυκιά παρασκευή.

Εμείς σας προτείνουμε  κάποιες συνταγές για να τις δοκιμάσετε στο σπίτι. Εύκολες και με υλικά του ψυγείου και του ντουλαπιού σας, θα γίνουν σίγουρα οι αγαπημένες σας.

Σαλάτες

iStock 647765938

Σπανάκι, ρόκα, φράουλες και φέτα

Τρυφερά φύλλα από σπανάκι και πικάντικη ρόκα μπαίνουν σε μια σαλατιέρα μαζί με φράουλες κομμένες στα δύο ή τα τέσσερα. Προσθέτετε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς που αγαπάτε, όπως αμύγδαλα, κουκουνάρια, φουντούκια, κάσιους ή πεκάν, είτε ανακατεμένους είτε από ένα μόνον είδος.

Βινεγκρέτ: Σε ένα βάζο που κλείνει καλά βάζετε 3 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 1 μέρος μηλόξιδο (π.χ. 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 2 κουταλιές μηλόξιδο, ανάλογα πάντοτε με την ποσότητα της σαλάτας), 2 φράουλες πολτοποιημένες στο μούλτι, 1 κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ή μέλι, αλάτι και πιπέρι. Σιγουρεύεστε ότι το βάζο έχει κλείσει καλά και ανακινείτε το βαζάκι μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε με προσοχή. Από πάνω μοιράζετε τη φέτα, κομμένη σε ζαράκια ή θρυμματισμένη, και σερβίρετε.

Σπανάκι, αβοκάντο, φράουλες και ξινομυζήθρα

iStock 538589382

Αβοκάντο σε λεπτές φέτες ή σε κυβάκια, φύλλα από σπανάκι και φράουλες κομμένες σε τέταρτα είναι τα υλικά αυτής της σαλάτας που συνδυάζει τη φρουτένια δροσιά, με τη χαρακτηριστική στυφάδα του σπανακιού, τη βουτυράτη γεύση του αβοκάντο και τη γαλατένια οξύτητα της ξινομυζήθρας που προσθέτουμε στο τέλος.

Βινεγκρέτ: Σε βαζάκι που κλείνει καλά βάζετε 3 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 1 μέρος ξίδι (π.χ. 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 2 κουταλιές ξίδι, ανάλογα πάντοτε με την ποσότητα της σαλάτας) και 1 μέρος μουστάρδα τύπου Dijon. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιχύνετε τη σαλάτα. Αν δεν τη θέλετε πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό πριν το χτύπημα.

Spread, ή απλά αλοιφή, με κατίκι Δομοκού

iStock 671499688 1

Για το πιο γευστικό, ελαφρύ πρωινό, μία συνταγή, δύο επιλογές: και αλμυρή και γλυκιά.

Χρησιμοποιείτε ως βάση ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα μπέιγκελ ή ακόμη και φέτες φρέσκου ζυμωτού ψωμιού.

Περάστε στο μούλτι 2-3 φράουλες. Αφού γίνουν πολτός αναμείξτε τες με ένα κουπάκι κατίκι Δομοκού.

Εάν προτιμάτε την αλμυρή εκδοχή, ψιλοκόψτε και φυλλαράκια δυόσμου.

Εάν πάλι είστε του γλυκού, προσθέστε μέλι, τόσο ώστε να γίνει όσο γλυκό το επιθυμείτε.

Απλώνετε πάνω στο κουλούρι ή το ψωμί και απολαμβάνετε!

Ταρτάκια, αλμυρά ή γλυκά, με φράουλες και κατίκι Δομοκού

iStock 914192060

 

Η πιο εύκολη συνταγή για το πιο νόστιμο ορεκτικό ή επιδόρπιο! Σας προτείνουμε είτε να έχετε στο ντουλάπι έτοιμα ταρτάκια σε συσκευασία είτε στην κατάψυξη που θέλουν μόνο ψήσιμο. Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε δική σας ζύμη, δείτε τη συνταγή εδώ.

Γέμιση: Για την αλμυρή, αναμειγνύετε ένα κεσεδάκι κατίκι Δομοκού (200 γρ.) με 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι.

Για τη γλυκιά, αναμειγνύεται το κατίκι Δομοκού με 2-3 κουταλάκια του γλυκού μέλι.

Σερβίρισμα: Γεμίζετε με ένα κουταλάκι ή κορνέ τις βάσεις-ταρτάκια με το κατίκι. Από πάνω βάζετε φέτες φράουλας και φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.

Το πιο νόστιμο καναπεδάκι ή σάντουιτς, με φράουλες και μανούρι!

iStock 848588770

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: Τρυφερά φύλλα σαλάτες, μανούρι, φράουλες, μαυροκούκι (ή μαυροσούσαμο) και φύλλα δυόσμου ή βασιλικού (ό,τι αγαπάτε).

Σερβίρισμα: Σε μια φέτα ψωμί απλώνετε καλά πλυμένα και στεγνωμένα φύλλα σαλάτας. Από πάνω βάζετε το μανούρι σε πάχος 0,5-1 εκ. και από πάνω τις φράουλες σε φέτες. Πασπαλίζετε μαυροκούκι και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.

Είτε τα σερβίρετε ως ανοιχτό σάντουιτς είτα τα καλύπτετε με δεύτερη φέτα ψωμιού.

Εξαιρετικό θα γίνει και αν ψήσετε τη φέτα του ψωμιού. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλετε πρώτα το τυρί πάνω στο ψωμί και θα συνεχίσετε με τα υπόλοιπα πριν σερβίρετε.