Ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου- μια ομάδα από ντόπιους κατοίκους που αγαπούν ιδιαίτερα το νησί τους αλλά και τις εκλεκτές γεύσεις του- αποφάσισε να διοργανώσει για πρώτη φορά ένα εορταστικό γαστριμαργικό τριήμερο με θέμα την Κοπανιστή, το τυρί σήμα κατατεθέν του νησιού των ανέμων.
Κάθε άλλο παρά ερασιτεχνική, η διοργάνωση, κατάφερε εύκολα να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων της τυροκομίας, παραγωγών, δημοσιογράφων και φυσικά όλων εκείνων που αγαπούν τις ιδιαίτερες ελληνικές γεύσεις και να γίνει με την πορεία των χρόνων, κάτι σαν «θεσμός» για το δημοφιλές ελληνικό νησί.
Φέτος, ήταν η σειρά της Τυροβολιάς, να έχει την δική της εορταστική εκδήλωση η οποία και έλαβε χώρα το τριήμερο 28,29 και 30 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο πιο γνωστό τοπικό τυρί της Μυκόνου, είχε την τιμητική του και έγινε η αφορμή να βρεθούν στο ίδιο μέρος άνθρωποι με διαφορετικές μεν ζωές αλλά με την ίδια αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα. Σεφ, γευσιγνώστες, εστιάτορες, επιχειρηματίες, bloggers, δημοσιογράφοι, παράγοντες του τουρισμού, παραγωγοί τυριού, τοπικοί φορείς και πολλοί άλλοι ήταν όλοι τους εκεί, σε ένα τριήμερο με πρωταγωνιστή το διάσημο αυτό μυκονιάτικο τυρί, που δεν έχει σχήμα και προκύπτει από την απλούστερη μορφή τυροκόμησης αφού το τυρόπηγμα στραγγίζει απλώς σε τσουβάλια και στην συνέχεια πιέζεται για να αποβάλει όλα τα παραπανίσια υγρά.
Η τυροβολιά, η οποία δεν περιέχει αλάτι, έχει χρώμα λευκό και αποτελεί την βάση για όλες τις παραδοσιακές, ντόπιες πίτες, όπως και για άλλα μεζεκλίκια παρουσιάστηκε στο κοινό και έκλεψε τις εντυπώσεις, εξαιτίας και της αναβαθμισμένης παρουσίασης που για άλλη μια φορά είχε επιμελώς αναλάβει η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
«Πιστεύουμε ότι πέρα από τη χρήση της στην παραδοσιακή μαγειρική, είναι ένα τυρί με δυνατότητες να αναδειχθεί περαιτέρω σαν υλικό στην κουζίνα μας» δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης.
Και πρόσθεσε πως «το λευκό αυτό τυρί ήταν η βασική επιλογή των κτηνοτρόφων του νησιού αιώνες πριν έως και σήμερα. Σήμερα έχουμε τη χαρά να παράγεται οργανωμένα και τυποποιημένη στα δυο τυροκομεία της Μυκόνου (βλ. Τυροκομείο Μυκόνου και Mykonos Farmers), όπως και από μεμονωμένους αγρότες/κτηνοτρόφους, άρα έχουμε ένα προϊόν δυναμικό, με σοβαρή ποσότητα παραγωγής, το οποίο μπορεί και τυπικά και ουσιαστικά να ταξιδέψει και πέρα από τα όρια του νησιού».
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο Mykonos Art Festival (https://www.mykonosartfestival.com) έναν νέο θεσμό που ξεκίνησε φέτος στο νησί από το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. To τριήμερο που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ είχε και άρωμα κινηματογράφου, αφού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε το αφιέρωμα «Food in Cinema» ενώ η γιορτινή ατμόσφαιρα απλώθηκε σε όλο το νησί με ανοικτά μαγειρέματα σε δημόσιους χώρους, εικαστικά δρώμενα, ειδικά δείπνα και φυσικά γευσιγνωσίες.
Ήταν ασφαλώς μια εκδήλωση διαφορετική από εκείνες στις οποίες μας έχει συνηθίσει το νησί των Ανέμων μέσω της οποίας έγινε για μια ακόμη φορά αντιληπτό το πόσο μπορεί η γαστρονομία να συνεισφέρει στην προβολή ενός τόπου. Όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές, η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει με την τουριστική ανάπτυξη.