Τα κορεσμένα λιπαρά, κατά κοινή παραδοχή, ενθαρρύνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, επειδή αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη, την LDL, στο αίμα μας.
Πρόσφατη όμως μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει πως στο δείγμα που ερευνήθηκε, η δίαιτα που περιείχε πολύ αυξημένα λιπαρά (μη επεξεργασμένα, ή με μικρή επεξεργασία) που τους χορηγήθηκε, δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση της LDL χοληστερίνης. Αντίθετα, αυξήθηκε η «καλή» χοληστερίνη.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο επικεφαλής της μελέτης: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως οι περισσότεροι υγιείς οργανισμοί είναι ανεκτικοί στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, εφόσον όμως η ποιότητα των λιπαρών είναι καλή και η θερμιδική ενέργεια που προσλαμβάνεται δεν είναι πολύ μεγάλη».
«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι άνθρωποι, ή ασθενείς, θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Αλλά είναι υπερβολικός ο τρόπος που έχει συνδεθεί η κατανάλωση καλής ποιότητας λιπαρών με τους κινδύνους για την υγεία μας. Ίσως είναι πιο σημαντικό για τη δημόσια υγεία να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν επεξεργασμένα άλευρα, λιπαρά που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη» προσθέτει ο επίκουρος καθηγητής που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.
Τα περισσότερα τυριά που καταναλώνουμε δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, άρα ανήκουν στα «καλής ποιότητας» λιπαρά που αναφέρονται στη μελέτη κι αυτό είναι, ομολογουμένως, ενθαρρυντικό. Είναι όμως φρόνιμο να δώσουμε βάση στη δήλωση που λέει ότι μένει να εξεταστεί ποιοι εξ ημών, υγιείς ή ασθενείς, θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών για διαφορετικούς λόγους. Ας μη σπεύσουμε λοιπόν να παραβούμε όποιες εντολές έχουμε, ενδεχομένως, λάβει από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο μας!
Η δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στα αγγλικά: https://www.uib.no/en/mofa/103172/very-high-fat-diet-reversed-obesity-and-disease-risk