Χορτοφαγικό, τυροφαγικό και χορταστικό!
Τυρί: Regato
Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Δυσκολία: Μέτρια
Θα χρειαστείτε:
• 250γρ. τριμμένο Regato
• 1 κουτ. σούπας (βούτυρο)
• 200ml (κρέμα γάλακτος)
• 1 κουτί γάλα εβαπορέ διαλυμένο σε ίση ποσότητα νερού
• 800γρ. πατάτες κομμένες σε ροδέλες πάχους 0.5εκ.
• 400γρ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα-βήμα:
1. Κόβετε τις ροδέλες από τις πατάτες στη μέση και τις βάζετε μαζί με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10 λεπτά περίπου και να μαλακώσουν. Προθερμαίνετε και το φούρνο στους 180°C.
2. Παράλληλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
3. Στραγγίζετε το γάλα από τις πατάτες και το κρατάτε στην άκρη. Αλείφετε ένα πυρίμαχο σκεύος με το βούτυρο και στρώνετε μέσα τις πατάτες και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
4. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα που κρατήσατε με (την κρέμα γάλακτος), τα αβγά και το μισό τριμμένο Regato.
5. Περιχύνετε με το μείγμα το περιεχόμενο του πυρίμαχου σκεύους και πασπαλίζετε την επιφάνειά του με το υπόλοιπο τριμμένο Regato.
6. Ψήνετε το γκρατέν στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί καλά. Το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό στο τραπέζι.