Idiazabal PDO
Χώρα: ΙσπανίαΣκληρό τυρί Π.Ο.Π. από πλήρες, μη παστεριωμένο, πρόβειο γάλα αποκλειστικά από τις ράτσες Latxa και Carranzana, κυρίως στη χώρα των Βάσκων.
Η ωρίμανσή του διαρκεί τουλάχιστον 60 ημέρες, αλλά το πιο νόστιμο τυρί έχει ωριμάσει 4-8 μήνες.
Το τυρί είναι συμπαγές, γίνεται πιο σκληρό κι εύθρυπτο καθώς ωριμάζει, το άρωμά του είναι έντονο και ξινό, ενώ η γεύση του γεμάτη, ξινή και γλυκιά ταυτόχρονα και μέτρια αλμυρή.
Στα ελληνικά προφέρεται Αίντιαζαμπάλ.
- ΠροέλευσηΙσπανία
- ΔομήΣυμπαγές, σκληρό
- ΓάλαΠρόβειο